שר האוצר מציג את התקציב: הסכם המורים – שגיאה קשה שתתדלק את האינפלציה
שר האוצר מציג את התקציב: הסכם המורים – שגיאה קשה שתתדלק את האינפלציה
בצלאל סמוטריץ’ הודה שקידם את הרפורמה של שרת התחבורה רגב להוזלת מחירי התחבורה הציבורית למרות שלא תמך בה ■ למרות התנגדות ראשי הרשויות, סמוטריץ’ התעקש להעביר את קרן הארנונה
February 28th, 14PM February 28th, 14PM נתי טוקר שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ ובכירי משרד האוצר הציגו היום (ג’) במסיבת עיתונאים את תקציב המדינה ל-2024-2023. “אף אחד לא קיבל את מלוא תאוותו בידו”, אמר סמוטריץ’. “השרים קיבלו אחריות והצביעו בעד התקציב, ולצדו שורה של רפורמות מבניות מאוד חשובות למשק. זה תקציב ראשון. נוכל בהמשך לממש עוד דברים שעוד לא הצלחנו לשלב”.
סמוטריץ’ ביקר את ההסכם הקודם עם הסתדרות המורים, שהוביל אגף השכר במשרד האוצר בקדנציה הקודמת, והביא להגדלת ההוצאה ב-4.5 מיליארד שקל. “ירשנו הסכם שכר מורכב שגוזר 4.5 מיליארד שקל בבסיס. זה גידול משמעותי וזו שגיאה מאוד קשה בהיבטי תדלוק אינפלציה. חתמו מה שחתמו. אנחנו מקבלים את הירושה הזו ומתמודדים איתה. אבל זה מה שירשנו, ולא רצינו שביתה”, אמר סמוטריץ’.
סמוטריץ’ התחייב להעביר את הגדלת נקודות הזיכוי להורים כבר השנה, והרחבת נקודות הזיכוי גם לבני 18-13. “זה 2,800 שקל לכל ילד לכל הורה. זה סכום משמעותי מאוד”, אמר סמוטריץ’. לדבריו, סבסוד הצהרונים שעליו החליטה הממשלה הקודמת יוארך, והממשלה גם תסבסד את העלייה בעלויות מעונות היום.
סמוטריץ’ התייחס לכך שהרפורמה להחלשת יבואני המזון יצאה מחוק ההסדרים, ואמר כי “יש בעיה של ריכוזיות בשוק המזון. אין לי חברים טייקונים, יבואנים או יצרנים. אני מחויב אך ורק לאזרחי ישראל. נכון, היה מהלך שקשור ליבוא, חזרנו ממנו כי הבנו שהוא לא מדויק עד הקצה ועלול לפגוע דווקא בצרכנים הקטנים. עבדנו עליו הרבה. אבל עשינו שימוע, התברר שלא עשינו משהו מספיק מדויק. הקמנו ועדה ונביא פתרון מדויק יותר. אני לא מאמין שיהיה חבר קואליציה אחד שירים את ידו נגד רפורמות כאלה, שסוף סוף יטפלו בריכוזי הכוח ויטפלו ביוקר המחיה”.
למרות התנגדות ראשי הרשויות, סמוטריץ’ התעקש להעביר את קרן הארנונה – רפורמה שאמורה לקחת כסף עתידי מארנונה של משרדים ולהעביר לתמרוץ רשויות לקדם מגורים. “קרן הארנונה זה צדק חלוקתי. זה מתמרץ דיור ומתקן עיוותים, ומחלק נכון יותר בין החלקים השונים. באופן טבעי, הרשויות החזקות שעושות הון מארנונה פחות אוהבות את זה, אבל יש לזה תמיכה אדירה אצל ראשי רשויות, לא רק בפריפריה”, אמר סמוטריץ’.
לדבריו, אף שהוא לא תומך ברפורמה של שרת התחבורה מירי רגב להוזלת מחירי התחבורה הציבורית, הוא תמך וקידם אותה. “אני לא מאמין ברפורמה של שרת התחבורה. אפשר היה להסיט את התקציבים אחרת. אבל אני עומד מאחורי זה. תיקצבנו את זה ב-600 מיליון שקלים. בסופו של דבר זה מוזיל את התחבורה הציבורית”, אמר סמוטריץ’.
לדבריו, “עמדנו במשימה של שמירת המסגרות. כינסו הסכמים קואלציוניים של עשרות מיליארדים ל-5.3 ב-2023 ו-7.2 מיליארד שקל. זה סדר הגודל שהיה בכל הממשלות הקודמות. חלק מזה בבריאות, במשרד לביטחון לאומי. אלה דברים נכונים וצודקים”.
סמוטריץ’ הודה כי נדרשת עדיין עבודה על התקציב כדי להכריע על תקצובי המשרדים. “נעשית כעת עבודת דיוק מול כל המשרדים. אלה תהליכים שקורים בכל תקציב, לטייב ולוודא שהתקציב הולך למקומות הנכונים”, אמר סמוטריץ’.
ראש אגף התקציבים, יוגב גרדוס, אמר: “זהו תקציב מצוין”. הוא התייחס לכך שהגירעון הצפוי הוא 0.9% ב-2023 ו-0.8% ב-2024. “זו נקודת החוזה של התקציב – יש לנו שוליים מאוד רחבים לגירעון. אושר גירעון מאוד אחראי, אנחנו מקווים – כמו בשנים הקודמות – להפתיע לטובה. הדבר הזה קריטי וחשוב”, אמר גרדוס.
לדבריו, “הדבר שהכי חשוב להתמודד איתו הוא האינפלציה”.
גרדוס התייחס לביקורת של חלק מהמשרדים, שטענו כי קיים חוסר בהירות בתקציב. “מהניסיון שלי בהעברת תקציבים, והוא מאוד רב, כל תהליך הוא שונה. הממשלה אישרה את התקציב ואני מקווה שיעבור בכנסת עד סוף מאי. יש דיבור על הצבעה נוספת בממשלה – אני לא יודע מאיפה הבאתם את זה”, אמר גרדוס.
לדבריו, “כל משרד יודע מה תקציבו, כל שר יודע מה תקציבו. עכשיו זה השלב שבו אגף התקציבים יושב מול משרד ופורט את התקציבים לתוכניות עבודה”.
גרדוס רמז לכך שחלק מהצעדים שגיבשה הממשלה – כמו הגדלת תקציבי החרדים – מנוגדים לעמדה המקצועית באוצר. “יכול להיות שמבחינה כלכלית אנחנו לא תומכים בחלק מהמהלכים, אבל לגיטימי שהממשלה תקדם מהלכים כאלה מבחינה ערכית. זה היה גם בממשלות קודמות”, אמר גרדוס.