קבוצת סיעוד מהגדולות בישראל נקלעה לחוב של כמיליארד שקל
עידת אדמה בשוק הסיעוד בישראל: קבוצת מוריה, מקבוצות הסיעוד הגדולות בישראל נקלעה לחוב של כמיליארד שקל – כך נודע לכלכליסט. הקבוצה פנתה היום (שני) לבית המשפט המחוזי בחיפה בבקשה דחופה לעיכוב הליכים כנגדה ולמניעת קריסה כלכלית. מהבקשה שהוגשה באמצעות עוה”ד חובב ביטון וזכריא קאסם ממשרד חובב ביטון ועל ידי עו”ד יניב הרינג וגיא הרינג עולה כי הקבוצה מעסיקה כ-6,000 עובדים אשר נותנים שירותים חיוניים ל-7,000 מטופלים (חסויים, קשישים, תשושי נפש, ניצולי שואה). מהבקשה עולה כי הקבוצה מחזיקה בנכסים בשווי של כ-850 מיליון שקל. השופטת בטינה טאובר נעתרה לבקשת הקבוצה והוציאה בשלב זה צו עיכוב הליכים זמני וכן צו זמני האוסר בשלב זה ביטול חוזי התקשרות. לקבוצה יש גם מיזמים שיש להם בהם שותפים והשותפים אינם קשורים לבקשה שהוגשה.
במסגרת הבקשה נטען כי הצורך בהכנת הבקשה נובע מהעובדה כי ביום חמישי האחרון אמורה היתה קבוצת החברות לשלם שכר עבור חודש ינואר 2023 לכ-6,000 עובדיה, “עקב מחלוקות עם המערכת הבנקאית לא הסתייע תשלום השכר, מאז יום חמישי החברה הודפת פניות של אלפי עובדיה המשתכרים משכורות זעומות לאור היקף ואופי עבודתם. ללא מתן צווים כמבוקש וקידום מו”מ מואץ אל מול המערכת הבנקאית למציאת פתרון מיידי לתשלום שכר, תפגע באופן אנוש יכולתה של הקבוצה להמשיך לקיים פעילות בהיקף חודשי של כ-45 מיליון שקל אשר עיקרו אל מול המוסד לביטוח לאומי, משרד הבריאות, משרד הביטחון קרן לניצולי שואה וגופים מוסדיים נוספים. מעבר להשלכות הכלכליות המשמעותיות, יש לזכור כי מדובר באלפי מטופלים במצב נפשי ורפואי מורכב (בדרגות שונות), אשר בראש ובראשונה יש לזכור את עניינם לרבות הבטחת המשך מתן שירות סיעודי, רפואי רציף באמצעות החברות לכל הפחות בשלב ראשון עד לייצוב פעילותה של קבוצת החברות המבקשות וזאת כמטרת על..”.
במסגרת הבקשה מציינת הקבוצה כי “קבוצת מוריה הינה קבוצת חברות המונה כ- 30 חברות המוחזקות במישרין או בעקיפין ע”י אמיר ח’יר ו/או סעיד ח’יר (אחים), הקבוצה פועלת בשלושה מגזרי פעילות עיקריים: סיעוד אשפוזי (בתי חולים), לרבות רפואה בקהילה (חדרי מיון) מכון דיאליזה, מרכז שיקום יום, לרבות הפעלתם ו/או אחזקת הקבוצה בנכסי מקרקעין, סיעוד ביתי ועוד. מטה חברות הקבוצה בעיר נשר, בקבוצה כ-6,081 עובדים (מתוכם כ- 300 עובדים פלסטינאיים/עובדים זרים)”.
עוד נטען בבקשה כי הקבוצה מפעילה כ-10 בתי חולים פעילים (רשת ותיקה של בתי אבות ודיור מוגן (סיעוד אשפוזי) בהיקף של כ-1,886 מיטות וכן 11 בתי חולים בתכנון והקמה המתוכננים להניב בתוך 60 חודשים כ- 3,284 מיטות נוספות. הקבוצה מפעילה כ- 28 סניפי סיעוד ביתי הפרוסים ברחבי הארץ. כיום מספר מקבלי השירות עומד על כ- 6,000 מטופלי בית בני הגיל השלישי.
הקבוצה טוענת בבקשה כי “הטריגר להגשת הבקשה הבהולה הנו קושי תזרימי מיידי לתשלום משכורות העובדים וזאת לאור החלטה חד צדדית מצד הבנקים לזקוף את התשלום החודשי המגיע מהמוסד לביטוח לאומי חלף תשלומו לעובדים, לכיסוי חריגות בחשבונות הבנק השונים של הקבוצה, חלף העברת הכספים לייעודם, אשר הינו תשלום שכר לעובדי הקבוצה”.
מהבקשה עולה כי אומדן התחייבויות החברות בקבוצה, עומד על סך כ-947 מיליון שקל כאשר סך של כ-672 מיליון שקל הוא כלפי המערכת הבנקאית (ארבעה בנקים), סך של כ-19 מיליון שקל משכורות לעובדים וסוציאליות, סך של כ-33 מיליון שקל חוב לרשויות המדינה, סך של כ-185 מיליון שקל לספקים ונותני שירותים ועוד.
עוד נטען בבקשה כי בעלי השליטה רואי חשבון במקצועם, תושבי פקיעין. נטען כי “פעילותה העסקית של הקבוצה סבוכה ומורכבת מאוד, המשך הפעלת עסקי הקבוצה מצריך ידע ומקצועיות רבה שצברו בעלי השליטה בחלוף שנים רבות. לא יהא ניתן, ואף עד בלתי אפשרי, להביא לשיקום הפעילות העסקית המורכבת בלא התייצבות מלאה מצד בעלי השליטה לשם צליחת המצוקה התזרימית וסלילת הדרך לשיקום הפעילות העסקית. כך שבראיה, צופה פני עתיד, לשם הצלחת עסקי הקבוצה בהליך ההסדרי מושא הסעד העיקרי וכן בשלב זה של בקשה זו לסעדים זמניים, המבקשים מבקשים את בית המשפט להורות על עיכוב מלוא ההליכים גם נגד בעלי השליטה”. הבנקים הנושים הם בנק מרכנתיל דיסקונט, בנק לאומי, בנק הפועלים המיוצג על ידי עו”ד מור נרדיה ובנק מזרחי טפחות.