בקשתם להתגייר נדחתה: אחיו של לוחם מג”ב שנרצח בפיגוע וקיבל צל”ש, יגורשו מישראל

שני האחים הגיעו לתמוך באביהם לאחר נפילתו של סולומון גברייה. שר הפנים דאז, אריה דרעי, אישר להם להישאר בישראל וכתב כי “בקשת האב השכול נגעה לליבי”. השניים – אחד מהם אב לתינוקת ישראלית – ניסו להתחיל הליך גיור, אך קיבלו הודעה המחייבת אותם לעזוב את ישראל בתוך חודש: “לא ציפינו לזה. חיכינו לאור הירוק להתחיל בגיור”. רשות האוכלוסין: הוועדה דנה – וקבעה כי השניים ישובו לביתם

חמש שנים לאחר נפילתו של הבן סולומון ז”ל, משפחת גברייה נקרעת שוב: שני האחים הגדולים שמתגוררים בישראל בחמש השנים האחרונות, מאז נפילתו של לוחם מג”ב, קיבלו הודעה שהם נדרשים לעזוב את ישראל בתוך חודש. האחים ביקשו להתגייר, אך רצונות לחוד ובירוקרטיה לחוד: חרף החלטתו של שר הפנים דאז, אריה דרעי, החליטו ברשות האוכלוסין וההגירה כי הם לא יקבלו מעמד קבע, ואף יגורשו מהארץ.

<< הכול על העולם היהודי – בדף הפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

בשעת בוקר בספטמבר 2017 ניסה מחבל חמוש לחדור ליישוב הר אדר, כשעשרות ילדים ממתינים להסעה לבתי הספר, שלף אקדח והתחיל לירות. לוחם מג”ב, סמ”ר סולומון גברייה ז”ל, שהיה במשימה אבטחה באזור, זיהה את המחבל, התקדם לעברו – ונהרג מהירי. איתו נהרגו המאבטחים אור אריש ויוסף עותמאן ז”ל. 

קראו עוד בערוץ היהדות:

  • טיל על בית הכנסת העתיק באוקראינה: “פוגעים בקהילות יהודיות, ומדינת ישראל שותקת”
  • בחזייה ותחתונים: התפשטה כמחאה ברחבת הכותל – ונעצרה
  • הבריח מעפילים, נעצר – וסיפק נשק: בגיל 96, איש המוסד עלה לישראל

סולומון היה הבכור מבין ארבעת ילדיהם של מיהיט וישיאמבט. במהלך שירותו במג”ב נפצע כשנלחם בידיים חשופות במחבל חמוש בסכין שהתנפל עליו. אחרי שהחלים, התעקש לחזור לשרת כלוחם בפלוגה. כשנה לאחר נפילתו בפיגוע הקשה בהר אדר, הוחלט כי יזכה בצל”ש המפכ”ל על גבורתו וסיכון חייו, שמנעו פיגוע גדול יותר. את הצל”ש קיבלו בשמו בני המשפחה – הוריו, אחיותיו, וגם שני אחיו שהגיעו מאתיופיה לאחר מותו. 

דרעי התרגש – ואישר

האב, מיהיט גברייה, עלה לארץ עם אשתו וילדיו, ובהם גם סולומון ז”ל, מתוקף זכאותה של אשתו לפי חוק השבות. הוא השאיר באתיופיה שני בנים מנשים אחרות, אחיו למחצה של סולומון, שלא היו זכאים לעלות ארצה. 

לאחר נפילתו של הבן בפיגוע, הגיעו האחים כדי לתמוך באביהם – והאב פנה לשר הפנים דאז, אריה דרעי, וביקש לאשר להם להישאר בארץ. בצעד יוצא דופן, החליט דרעי להיענות לפנייתו: “בקשתו של האב השכול קרעה את ליבי וריגשה אותי מאוד”, כתב בזמנו. 

בחמש שנים שחלפו, האחים יוהנס ודסלייגן מהרט מולט חיים בישראל עם אביהם, עוד אח ושתי אחיות למחצה. שניהם למדו עברית ועובדים במטבח בבסיס של צה”ל. אחד האחים עבר להתגורר עם אביו בבאר יעקב. האח השני מתגורר בראשון לציון עם בת זוגו הישראלית, אסקדה מנגיסטו. לפני חודשיים נולדה להם בת בכורה. 

“לחזור זה אומר להשאיר פה את אבא”

במהלך השנים, לאחר החלטת השר דרעי, ניסו השניים להתחיל הליך של גיור, אך בגלל המעמד הארעי שניתן להם, ועדת החריגים של מערך הגיור לא הסכימה לגייר אותם. בכדי לפתור את הבעיה ולאפשר להם להתגייר, פנתה לפני כשנתיים עו”ד ניקול מאור, מנהלת המרכז לסיוע משפטי לעולים חדשים של התנועה הרפורמית, בבקשה לשדרג את הרישיונות שלהם. 

הבקשה הועבר לוועדה ההומניטרית, אך כשלא התקבלה תשובה ביחס לשדרוג הרישיונות – הגישה עו”ד מאור ערר לבית הדין לעררים. לפני מספר ימים התקבלה התשובה: לא רק שבקשתם לשדרוג הרישיונות נדחתה, אלא הם נדרשים לעזוב את הארץ בתוך 30 ימים. 

“כאשר קיבלנו את ההודעה מעורכת הדין שאנחנו צריכים לחזור לאתיופיה, היינו בהלם, כאילו שהעולם חרב עלינו”, מספר יוהנס. “לא ציפינו לזה וכל הזמן חיכינו לאור הירוק להתחיל בגיור. שר הפנים הרי אישר לנו לבוא לארץ, להתגייר וללכת לצבא. אנחנו מאוד עצובים, אם נחזור לאתיופיה זה אומר שנשאיר פה את אבא שלנו שגר לבד”. 

“קיבלנו בתדהמה את ההחלטה”, אומרת עו”ד ניקול מאור. “חבל שברשות האוכלוסין מתעלמים מההחלטה של שר הפנים דאז, אריה דרעי, שהציע שיתגיירו כדי שמעמדם הקבוע בישראל יוסדר. לאחר שמערכות הגיור בישראל חסמו בפניהם את השער – דורשים את יציאתם המיידית מהארץ אחרי 5 שנות שהות בישראל, וזאת במקום להסדיר את המעמד באופן שיאפשר להם להתגייר ולממש את ההבטחה. זאת במיוחד כאשר אחד האחים כבר אב של תינוקת שהיא אזרחית ישראלית, ואילו השני יתום ללא כל משפחה – מלבד משפחתו הישראלית”.

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: “מדובר בשני אחים משתי אמהות שונות, שנולדו לאב שבהמשך הפך לאזרח ישראלי ואבהותו מעולם לא הוכחה. שתי האמהות שוהות באתיופיה ומעולם לא נישאו לאב. בשנת 1999, האב עלה לישראל יחד עם משפחתו הנוכחית, והשניים נשארו באתיופיה עם אמותיהם. 

“האחים נכנסו לישראל עם אשרת תייר ב-2017, לצורך השתתפות בשבעה על אחיהם למחצה – ושהותם הוארכה מספר פעמים על ידי שר הפנים. השניים אף פנו למערך הגיור אשר דחה את בקשתם. בקשתם הנוכחית של השניים למתן מעמד נדונה בוועדה הבין משרדית למתן מעמד הומניטרי, אשר חבריה דחו אותה וקבעו כי השניים ישובו לביתם”.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes