משרד הרווחה מתכנן להפריט שירות שנועד להפנות גברים אלימים לטיפול
משרד הרווחה מתכנן להפריט שירות שנועד להפנות גברים אלימים לטיפול
המשרד לא יישם במשך חצי שנה תיקון לחוק שחייב להקים את השירות משום שלא הצליח לאייש 30 תקנים של עובדים סוציאליים. ח”כיות התנגדו למהלך בדיון בכנסת: “אתם רוצים לתת לחברה לעשות כסף על חשבון נשים”
February 08th, 19PM February 08th, 21PM
משרד הרווחה מבקש להפריט שירות שמטרתו לבחון אפשרות לשלוח גברים אלימים לטיפול. זאת, לאחר שלא יישם במשך חצי שנה תיקון לחוק שחייב להקים שירות כזה. התיקון לחוק למניעת אלימות במשפחה מ-2021 מחייב את בית המשפט להפנות גברים שהוצא נגדם צו הגנה לקבל חוות דעת שתקבע אם הם מתאימים לטיפול באלימות. במשרד הרווחה טוענים כי לא הקימו את השירות משום שלא הצליחו לאייש 30 תקנים של עובדים סוציאליים שאמורים להיות מועסקים ברשויות המקומיות ולספק את חוות הדעת.
הבוקר (רביעי) נערך בוועדה לקידום מעמד האישה דיון בנושא, שבו הציג משרד הרווחה את תוכניתו להפרטת השירות וטען כי הדבר יאפשר להפעילו בתוך כמה חודשים. יו”ר הוועדה, ח”כ פנינה תמנו-שטה, הביעה התנגדות למהלך ודרשה כי משרד האוצר יקצה תקנים לעובדים סוציאליים שיספקו את השירות במשרד הרווחה ויועסקו כעובדי מדינה.
נציג משרד הרווחה, מנהל תחום אלימות במשפחה סאאד תלי, הסביר בדיון כי יש שני מסלולים שיאפשרו לעמוד בתנאי החוק: הראשון הוא הפרטת השירות והשני הוא קליטה של עובדים סוציאליים במשרד במקום ברשויות המקומיות. לדבריו, קליטת העובדים במשרד לצורך מתן השירות תארוך זמן רב יותר בשל היעדר תקציב. “בחנו את כל החלופות”, אמר. “מכרז בדרך כלל לוקח שנה וחצי. בגלל שיש פה לחץ אנחנו נפרסם אותו בתוך חודשיים וחצי ונפעיל את השירות בתוך כמה חודשים”.
תלי הדגיש כי המשרד יפקח על המפעילים החיצוניים שייבחרו לקיים את השירות ובמקביל לפרסום המכרז יפעל לפתיחת תקנים להעסקת העובדים הסוציאליים במשרד.
ח”כ עאידה תומא-סלימאן, מיוזמות החוק, השיבה לנציג משרד הרווחה: “האם היה מקרה אחד של מיקור חוץ שנקלט בחזרה? אנחנו כבר למודי ניסיון אז בואו לא נמרח אחד את השני. לא הסברתם למה זו נשארה האופציה היחידה. נושא כל כך רגיש ובעייתי, חוק שיש בו הפעלת סמכות”. לדבריה, “שישה חודשים לא נקפתם אצבע. החוק היה צריך להיות מיושם כבר ועכשיו אתם רוצים להפריט את השירות ולתת לחברה לעשות כסף על חשבון הנשים”.
תמנו שטה אמרה בדיון כי “יש שישה מיליון שקלים שמוקצים לטובת איוש תקנים בחוק הזה. המתווה הזה לא טוב כי ייקחו לפחות שמונה חודשים עד ליישומו… המסלול הזה לא מקובל עלינו”. יו”ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים ענבל חרמוני הוסיפה כי “האוצר ואגף התקציבים תמיד ירצו להפריט ולהוציא למיקור חוץ. מיקור חוץ הוא רעה חולה. בטח בשירות שהוא עם סמכות וכפייה”.
בדיון בוועדה לקידום מעמד האישה שהתקיים בשבוע שעבר הודו נציגות משרד הרווחה והנהלת בתי המשפט כי התיקון לחוק למניעת אלימות במשפחה לא מיושם מפני שהמשרד לא הקים מערך של עובדים סוציאליים לגיבוש חוות דעת על התאמת הגברים לטיפול. לדברי סמנכ”לית בכירה במשרד הרווחה, אתי קיסוס, “נבנה מודל עבודה באמצעות הרשויות המקומיות והוקצו 30 תקנים ל-12 מרכזים. היה משבר אמיתי לאייש תקנים”.
החוק למניעת אלימות במשפחה תוקן ב-1996 ונקבע בו שבית משפט רשאי להורות על מתן טיפול לגבר אלים. ב-2021 נחקק תיקון נוסף, כהוראת שעה לחמש שנים, הקובע כי ברגע שהוצא לאדם צו הרחקה בשל אלימות במשפחה, בית משפט מחויב להפנות אותו לקבל חוות דעת של עובד סוציאלי שתקבע אם הוא מתאים לטיפול. התיקון לחוק נכנס לתוקף באוגוסט.
משרד הרווחה והביטחון החברתי מסר בתגובה: “בהתאם להוראות החוק, המשרד התחייב להפעיל את השירות כדי לטפל בתופעת האלימות במשפחה ולצמצמה. לאחר בחינת כל החלופות האפשריות להפעלת השירות, בחרה ועדה מקצועית להמליץ על הפעלה באמצעות ארגון מהמגזר השלישי. מודל שנמצא כיעיל ביותר ושבו כבר כיום ניתנים רוב שירותי הרווחה לציבור. השירות ילווה בפיקוח מקצועי של המשרד והמטופלים שיופנו יזכו למענה איכותי ובפרישה ארצית רחבה”.