שרידים נדירים של בית כנסת שפעל לפני גירוש ספרד נמצאו סמוך לסביליה

שרידים נדירים של בית כנסת שפעל לפני גירוש ספרד נמצאו סמוך לסביליה

צוות ארכיאולוגים הצליח להוכיח כי מבנה בעיר אוטררה, שלימים הפך לכנסיה, בית חולים, בית לילדים נטושים ופאב – שימש במאה ה-14 לתפילת יהודים. רק בתי כנסת ספורים מספרד של ימי הביניים שרדו עד היום

February 08th, 11AM February 08th, 13PM

שרידי בית כנסת שבו התפללו יהודים ספרדים לפני כ-530 שנים התגלו לאחרונה במבנה נטוש במרכז ההיסטורי של העיר אוטררה שבאנדולוסיה, בדרום-מערב ספרד. ארכיאולוגים מקומיים הודיעו אתמול (שלישי) כי הצליחו להוכיח שהמבנה, שמקורו במאה ה-14, שימש כבית כנסת שבו התפללה הקהילה היהודית המקומית עד גירוש ספרד ב-1492. לימים הוא הפך לכנסיה, לבית חולים, לבית לילדים נטושים, למסעדה ולפאב, עד שננטש. במשך שני העשורים האחרונים עמד שומם, עד שב-2018 נרכש בידי העירייה.

הארכיאולוג מיגל אנחל די דיוס אמר במסיבת עיתונאים כי במשך כמה שנים עמל הצוות שלו על בחינה של קירות ורצפות המבנה הנטוש. “הרכיבים המשמעותיים של בית הכנסת, כמו האולם ושרידי הספסלים, מאשרים לנו כי מדובר באתר תפילה”, הסביר דיוס. כעת הוא מקווה למצוא שרידים נוספים מבית הכנסת בהם הבימה, עזרת הנשים, המקווה ואולי אף מנורה. לצד זאת, הארכיאולוגים יחפשו גם מבנים יהודיים נוספים שייתכן שנבנו סמוך לבית הכנסת, כפי שהיה מקובל בקהילות יהודיות.

ראש העיר אוטררה, חוסה מריה ויאלובוס, הוסיף: “עכשיו אנחנו בטוחים, מבחינה מדעית, שמדובר בבית כנסת מימי הביניים”. הוא הוסיף כי האתר אמנם השתמר באופן חלקי בלבד, אך למרות זאת מדובר בממצא חריג ונדיר. רק בתי כנסת ספורים מספרד של ימי הביניים שרדו. החשובים שבהם נמצאו בטולדו, קורדובה וסגוביה. הגילוי של בית כנסת גם בעיר אוטררה מהווה חיזוק משמעותי לשימור מורשת יהודי ספרד, שגורשו מהמדינה ב-1492.

העדות היחידה לקיומו של בית הכנסת נכתבה ב-1604 בידי כומר והיסטוריון בשם רודריגו קארו, שכתב כי בית החולים שניצב שם נבנה על חורבותיו של מקום תפילה יהודי. במאה ה-16 הפך בית הכנסת לכנסייה והסממנים החיצוניים שלו נמחקו. ראש העיר אמר כי העובדה שהמבנה נשמר במשך מאות שנים קשורה בכך שנמצאו לו שימושים אחרים לאחר שפסק לשמש כבית כנסת. “זו הזדמנות עבורנו לגלות מחדש את ההיסטוריה שלנו”, אמר, והתייחס גם להיבטים מחקריים ותיירותיים נלווים. בעתיד ייפתח המבנה לביקורים וכן יימשכו בו העבודות הארכיאולוגיות. הארכיאולוג דה דיוס הוסיף: “אנחנו משיבים חלק חשוב מאוד של ההיסטוריה – לא רק של העיר, אלא גם של חצי האי האיברי”. לדבריו, “זה כמו חלון, או מגפון, שמאפשר ליהודי ספרד לדבר דרכו. אם נקשיב, נוכל לשמוע וללמוד הרבה על מי אנחנו ולמה אנחנו כאן”.

בעשורים האחרונים ספרד מגלה מחדש את עברה היהודי וערים ברחבי המדינה משמרות את המורשת ההיסטורית, התרבותית והארכיאולוגית של היהדות. ב-2015 ספרד חוקקה חוק המאפשר לצאצאי המגורשים היהודים לקבל אזרחות ספרדית. גם בעיר אובדה, בדרום ספרד, התגלה ב-2007 בית כנסת. במהלך עבודות פיתוח לבניית מלון דירות וחניון, במקום בו פעלה לפני כן מספרה לנשים, התגלו לפתע שרידיו של בית הכנסת מימי הביניים, ובכללם מקווה ועזרת נשים. בעקבות גילויו הופסקו העבודות, והחלו עבודות חפירה ושימור. ב-2010 נפתח בית הכנסת לציבור כמוזיאון. האתר קרוי מאז “בית הכנסת של המים” בשל המקווה שהתגלה בו.

ב-2003, בעת בניית מלון, התגלה בית כנסת אחר בעיר לוקה בדרום-מערב ספרד. הוא נמצא בתוך מבצר מימי הביניים ובתוכו נמצאו שרידי בימה וארון הקודש. בכנסייה בעיירה איחאר באראגון שבספרד התגלו ב-2017 שרידי בימה, ציורי קיר של מנורה וכתובות בעברית. בעקבות זאת האתר הוכרז כאתר שימור לאומי ובוצעו בו עבודות שימור. בשנה שעברה העניק האיחוד האירופי חצי מיליון אירו לשימור הרובע היהודי בעיירה, ובכלל זה בית הכנסת.

לפני חמש שנים הושק מאגר מידע שמתעד את בתי הכנסת ההיסטוריים של אירופה. עיון בו מעלה, כי מתוך 17 אלף בתי כנסת שהיו קיימים ערב פרוץ מלחמת העולם השניה, נותרו כיום 3,318 מבנים, רובם עומדים נטושים והרוסים או משמשים למטרות אחרות כמו כנסיות, חנויות, מסעדות, אולמות מופעים ועוד.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes