יותר מ-2,300 הרוגים ברעידת האדמה: “מרוץ נגד השעון למצוא ניצולים”
מספר ההרוגים ברעידת האדמה הקטלנית שהייתה לפנות בוקר הגיע ליותר מ-2,300 בני אדם. בטורקיה ובסוריה ממשיכים לחפש ניצולים בהריסות של אלפי בניינים שקרסו, בתנאים קשים שכוללים שלג וגשם כבד
טורקיה הודיעה אחר הצהריים (יום ב’) כי מספר ההרוגים הרשמי ברעידת האדמה לפנות בוקר עלה ל-1,498 בני אדם. בכך עלה מספר קורבנות הרעש בטורקיה ובסוריה השכנה ליותר מ-2,300: בסוריה נמנו לפחות 810 הרוגים – מאות באזורים שבשליטת משטרו של בשאר אסד, ומאות באזורים שבהם מחזיקים המורדים. בנוסף דווח על אלפי פצועים בשתי המדינות, כאשר בטורקיה מספר הפצועים עומד על 8,533. אלפי בניינים קרסו ברעידת האדמה וברעשים שהגיעו אחריה.
רעידת האדמה הלילה הייתה מרעידות האדמה החזקות ביותר שנמדדו בעולם בשנים האחרונות, והחזקה ביותר במזרח התיכון ובטורקיה מאז 1939. הרעש היה בשעה 03:17 לפנות בוקר, בעוצמה 7.8, והורגש היטב בישראל. מוקד הרעש היה כ-33 קילומטרים מהעיר הגדולה גזיאנטפ שבדרום טורקיה, כ-90 ק”מ מהגבול הסורי. מוקד הרעש היה בעומק לא רב, של כ-18 ק”מ בבטן האדמה.
רעידת האדמה בטורקיה – העדכונים האחרונים:
מספר ההרוגים עלה ליותר מ-2,300 – מהם 1,498 בטורקיה
יותר מ-100 רעשי משנה אירעו מאז הרעידה הגדולה לפנות בוקר
ישראל תשלח סיוע לטורקיה, ולבקשת אסד תעביר ציוד גם לסורים
ממדי ההרג האמיתיים טרם התבררו, המחלצים עובדים בגשם ובשלג
בשעות שלאחר הרעש הגדול הורגשו באזור יותר מ-100 רעידות משנה, חלקן חזקות מאוד. בצהריים, תשע שעות אחרי רעידת האדמה הקטלנית, פקד את טורקיה רעש חזק נוסף – שהורגש היטב בישראל. הרעש שאירע בצהריים הייתה 7.7, מעט פחות מהרעידה בלילה, שעוצמתה הייתה 7.8. גורמים בטורקיה הדגישו כי הרעש החזק בצהריים לא היה רעש משנה, אלא רעידת אדמה עצמאית, שהמוקד שלה היה בקרמנמארש שבדרום טורקיה, כ-80 ק”מ ממוקד הרעש שאירע ליד העיר גזיאנטפ בלילה. מוקד הרעש בצהריים היה בעומק של שני קילומטרים בבטן האדמה, והוא מעורר דאגה שמניין הקורבנות באסון יהיה גדול בהרבה מכפי שחששו ממילא עד כה.
נשיא טורקיה רג’פ טאיפ ארדואן אמר בצהריים, זמן קצר לפני הרעש הגדול הנוסף, כי עדיין אי אפשר להעריך מה יהיה מספר ההרוגים הסופי, וארגון הבריאות העולמי, שהוא זרוע רשמית של האו”ם, הביע דאגה מהמצב באזורים מרוחקים בטורקיה שמהם טרם התקבלו דיווחים על תוצאות הרעש.
“כולם משקיעים את הלב ואת הנשמה במאמצים (למצוא ניצולים) למרות החורף ומזג האוויר הקר”, אמר ארדואן. “העובדה שרעידת האדמה הייתה במהלך הלילה הופכת את המצב לקשה יותר”. החיפושים אחרי ניצולים מתנהלים בתנאים קשים במיוחד, כשבחלק מהאזורים יורד שלג או גשם כבד. הטפרטורות במוקדי הרעש צפויות לרדת בשעות הלילה אל מתחת לאפס.
עשרות מדינות הציעו מאז הבוקר סיוע לטורקיה ולסוריה, בהן גם ישראל. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי משלחת ישראלית תצא לסייע לכוחות הטורקיים, ושעות אחר כך אמר כי הורה לסייע גם לנפגעים סורים בעקבות בקשה שהתקבלה. גורמים ישראלים אומרים כי משטר אסד עצמו הוא שביקש את הסיוע, וכי הבקשה הועברה דרך רוסיה. הסיוע הישראלי יהיה בדמות ציוד כגון תרופות, אוהלים ושמיכות, ואם תתבקש – ישראל תסכים גם לקלוט פצועים בישראל ולטפל בהם.
בעיירה ג’נדריס בסוריה, שנמצאת בשליטת המורדים במחוז חלב, התנהלו בצהריים חיפושים קדחתניים בהריסות בניין בן כמה קומות שהתמוטט. “היו שם 12 משפחות, ואף אחד לא יצא החוצה. אפילו לא אחד”, סיפר צעיר המום, שראשו היה חבוש. גברים צעירים נראו שם מפנים הריסות בידיים. במאמצי החילוץ באזורי המורדים מסייע ארגון “הקסדות הלבנות”. “אנחנו במרוץ נגד הזמן כדי להציל את חיי הלכודים. אפילו אם הצוותים שלנו מותשים, אין לנו זמן לנוח”, אמר ראאד פארס, איש הארגון.