האסירים שרוסיה שלחה לקרב שבים לביתם, מסוכנים מאי־פעם
האסירים שרוסיה שלחה לקרב שבים לביתם, מסוכנים מאי־פעם
עשרות אלפי אסירים שוחררו מבתי הכלא ברוסיה ונשלחו לשדה הקרב באוקראינה. עכשיו הם משתחררים, וחוזרים לחברה עם עבר פלילי וניסיון צבאי, וכשרבים מהם חוו טראומה קשה בשדה הקרב
February 07th, 05AM February 07th, 05AM
אנדריי יאסטרבוב נשלח לקרבות באוקראינה הישר מבית הכלא ברוסיה. כמו רבבות אסירים שהפכו לחיילים, יאסטרבוב הגיע לשדה הקרב בתמורה לחופש, חנינה וכסף. עכשיו הוא חוזר לביתו אדם אחר. “כולנו מרגישים שהוא במעין מצב היפנוטי, כאילו הוא אדם אחר”, אמר אחד מקרובי משפחתו של יאסטרבוב בן ה–22, “אין בו שום רגש”.
האסירים גויסו למלחמה דרך ארגון שכירי החרב ואגנר, בהוראתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הם החליפו את תקופת מאסרם בהתחייבות לשרת שישה חודשים כחיילים באוקראינה, ולאחר מכן לשוב לביתם כאנשים חופשיים.
עשרות אלפי הגברים האלו חוזרים לחברה הרוסית עם עבר פלילי וניסיון צבאי, וכשרבים מהם חוו טראומה קשה בשדה הקרב. “מדובר באנשים שבורים נפשית שחוזרים מלאי תחושת צדק, ואמונה שהרגו למען ההגנה על המולדת”, אמרה יאנה גלמל, עורכת דין לזכויות אסירים רוסים, העובדת עם חלק מהאסירים המגויסים. “הם יכולים להיות אנשים מסוכנים מאוד”.
עשרות מגויסים מיחידות האסירים הראשונות שיצאו בחיים, החלו לטפטף החודש חזרה לרוסיה. הם הגיעו מעוטרים באותות גבורה ומצוידים בכסף ומסמכים, שלדברי ארגון ואגנר שגייס אותם, יבטיחו להם את חירותם. קצב שחרורם צפוי לגבור בחודשים הקרובים.
לדברי סוכנויות ביון במדינות המערב, ממשלת אוקראינה וארגון זכויות אסירים “רוסיה מאחורי סורגים”, מאז חודש יולי הצטרפו כ–40 אלף אסירים לכוחות הרוסיים הלוחמים באוקראינה. קייב טוענת שכ–30 אלף מהם ערקו, נהרגו, או נפצעו, אך נתון זה טרם אומת על ידי מקור חיצוני.
רוב האסירים שגויסו ריצו עונשי מאסר בגין עבירות קלות יחסית כשוד או גניבה, כמו יאסטרבוב, שנאסר לאחר שהורשע בגניבה. מיעוטם הורשעו בעבירות קשות יותר, כמו אונס או רצח. “אין עוד עבירות ואין עוד עונש”, אמרה אולגה רומנובה, ראש ארגון “רוסיה מאחורי סורגים”, “הכול מותר עכשיו — ויהיו לכך השלכות מאוד מרחיקות לכת על כל מדינה”.
בשביל לתעד את הגיוס ואת השלכותיו, הניו יורק טיימס שוחח עם פעילי זכויות, עורכי דין, עובדים בתחום המשפט, קרובי משפחה של אסירים שגויסו, עריקים ואסירים שהחליטו להישאר בכלא, אך שומרים על קשר עם חבריהם בקווי החזית. הם מתארים מערכת מתוחכמת של תמריצים וברוטליות שנבנתה בידי ואגנר, בתמיכת הקרמלין, לשם מילוי שורות הצבא הרוסי המרוסקות, תוך שימוש בשיטות תמוהות ובלתי חוקיות.
המערכה לגיוס אסירים החלה בחודש יולי, כשמייסד קבוצת ואגנר ומקורבו של פוטין יבגני פריגוז’ין החל לבקר בבתי כלא ליד סנט פטרבורג, ולהציע לאסירים להצטרף לשדה הקרב. פריגוז’ין, שהוא בעצמו אסיר לשעבר, שזר בכישרון איומי ענישה בהבטחות לחיים חדשים ומכובדים. “הוא לא התגייס בגלל הכסף, הוא היה גאה מדי בשביל זה”, אמרה אנסטסיה, קרובת משפחה של אסיר שהתגייס לשורות ואגנר, “הוא התגייס משום שהתבייש מאמו, הוא רצה לטהר את שמו”.
“אני זקוק לכישרון הפלילי שלכם בשביל להרוג את האויב”, אמר מייסד קבוצת ואגנר באחד הסרטונים שהפיץ
בשביל להגדיל את מספר האסירים המגויסים, ואגנר מתגאה בהטבות שהוא מציע ומפיץ סרטונים של אסירים ששבו מהמלחמה. “אני זקוק לכישרון הפלילי שלכם בשביל להרוג את האויב” אמר פריגוז’ין באחד הסרטונים; בסרטונים אחרים, רואים אסירים שמקבלים לכאורה כתבי חנינה או ביטול הרשעה. ואולם, אחד המסמכים שהתפרסם עורר תהיות באשר לחוקיותו: פעילי זכויות מסבירים שכתבי החנינה אינם חוקיים, וכך המעמד החוקי של האסירים המשוחררים נותר עמום.
שלושה שבועות בלבד אחרי שובו הביתה, יאסטרבוב כבר מוכן לחזור לחזית. “אני רוצה להגן על המולדת”, אמר בשיחה קצרה בחודש שעבר, “חיי האזרחות משעממים”.
לכתבה המלאה בניו יורק טיימס מאת אנטולי קורמנייב, אלינה לובזינה ויקטרינה בודיאגינה