כל מה שאתם צריכים לדעת על ChatGPT

האם ניתן להשתמש ב-ChatGPT בחינם? אילו משימות הוא יכול לעשות עבורכם? האם הוא תומך בעברית? מי עומד מאחוריו? האם הוא עשוי להחליף את מנוע החיפוש של גוגל? שאלות ותשובות על ChatGPT – הצ’אטבוט שכבש את הרשת

מאז שהושק בסוף נובמבר 2022, נדמה שאי אפשר לחמוק מ-ChatGPT. הצ’אטבוט המתקדם של חברת OpenAI הפך תוך זמן קצר לאימתם של כל מי שכותבים לפרנסתם, הצליח לטלטל את מערכת החינוך ואפילו הוכתר כ”גוגל-קילר”. אבל איך בדיוק הקסם הזה עובד? מי עומד מאחוריו? ומה חשוב לדעת לפני שמתחילים להשתמש בו? אנחנו כאן כדי לענות על כל השאלות הבוערות. 

מה זה ChatGPT?

צ’אט GPT הוא צ’אטבוט (תוכנת מחשב מבוססת בינה מלאכותית שיכולה לשוחח עם בני אדם) שפותח על-ידי חברת OpenAI על בסיס מודל השפה שלה GPT-3.5, והושק בסוף נובמבר 2022. 

GPT-3.5 אומן באמצעות מאגר מידע (דאטה סט) ענק שכולל כמות עצומה של דפי רשת, מאמרים וספרים, בטכניקה שנקראת למידה לא מפוקחת (Unsupervised Learning). בשיטה זו, מזינם למודל של בינה מלאכותית מידע לא מתוייג, והוא מפיק ממנו תובנות בכוחות עצמו.

עוד כתבות על ChatGPT:

  • לידיעת גוגל: מיקרוסופט משקיעה עוד מיליארדים ב-OpenAI
  • בעקבות ChatGPT: מייסדי גוגל חוזרים לתמונה
  • דיווח: כדי לאמן את ChatGPT, עובדים בקניה נאלצו להיחשף לתכנים מחרידים
  • ל-AI21 הישראלית יש תשובה ל-ChatGPT
  • לא רק מתכונים: ChatGPT מסוגל ליצור גם תוכנות זדוניות
  • מיקרוסופט מגייסת את ה-AI כדי לאתגר את מנוע החיפוש של גוגל
  • תירגעו, ChatGPT הוא לא הצצה לעתיד
  • שוחחתי עם מודל השפה ChatGPT ואין מה לדאוג, הוא סחי להפליא

ChatGPT פותח על בסיס GPT-3.5 באמצעות שתי טכניקות עיקריות: למידה מפוקחת (Supervised Learning), שבמסגרתה הוזן המודל בשיחות שנכתבו על-ידי מאמנים אנושיים; ולמידת חיזוק באמצעות פידבק אנושי (Reinforcement Learning from Human Feedback), שבמסגרתה דירגו מאמנים אנושיים תשובות שונות שנתן המודל לאותן שאלות.

ChatGPT הוא מודל המשתייך לקטגוריית הבינה המלאכותית היוצרת (גנרטיבית). מדובר באלגוריתמים מבוססי למידת מכונה שיודעים ליצור תוכן חדש – טקסטים, תמונות, מוזיקה וכו’ – על בסיס המידע שעליו התאמנו.

מיהי חברת OpenAI שפיתחה את ChatGPT?

חברת OpenAI הוקמה בשנת 2015 כארגון ללא מטרות רווח מתוך מטרה מוצהרת לפתח בינה מלאכותית כללית (AGI) – בינה מלאכותית עם יכולות ברמה אנושית – באופן שיועיל לבני האדם. בין מייסדי החברה: המנכ”ל סם אלטמן (לשעבר נשיא מאיץ הסטארטאפים Y Combinator), הנשיא והיו”ר גרג ברוקמן (לשעבר סמנכ”ל הטכנולוגיה של חברת התשלומים הדיגיטלייים Stripe), המדען הראשי איליה סוצקבר ואילון מאסק. האחרון עזב את החברה בשנת 2018 והוא כבר אינו מעורב בנעשה בה.

בשנת 2019 הפך ארגון OpenAI לחברה במודל של רווח מוגבל (Capped Profit) שבמסגרתו המשקיעים הראשונים בחברה יכולים לקבל החזר של עד פי מאה בלבד על כספם. ב-OpenAI הסבירו בזמנו כי המודל הזה מאפשר לחברה לגייס את ההון הדרוש לה כדי להגשים את מטרותיה, מבלי להפוך לעוצמתית מדי. 

“המטרה של חברה מסחרית היא לפתח מוצרים ושירותים ולנסות להרוויח כמה שיותר כסף”, הסביר המדען הראשי סוצקבר בריאיון ל-ynet בנובמבר 2022, “אבל לבינה מלאכותית תהיה השפעה שלא ניתן לדמיין, והיא יכולה להיות השפעה מאוד משבשת. בין היתר היא תשבש את כל המשרות. לכן זה הגיוני להגביל את כמות הכסף שחברה שרוצה לפתח את הטכנולוגיה הזאת יכולה להרוויח”.

OpenAI נחשבת לאחת החברות המתקדמות ביותר בתחום הבינה המלאכותית. בנוסף ל-ChatGPT, היא עומדת גם מאחורי מחולל התמונות DALL-E2, הכלי להשלמה אוטומטית של שורות קוד GitHub CoPilot, מתמלל האודיו Whisper ופיתוחים נוספים. הכלים של החברה הוטמעו במוצרים שונים של מיקרוסופט, שלפי דיווחים השקיעה בה עד כה יותר מ-11 מיליארד דולר.

האם השימוש ב-ChatGPT הוא חינמי?

נכון לעכשיו, כן. עם זאת, יש לנו סיבות טובות להאמין שזה ישתנה בהמשך: OpenAI נושאת בעצמה בהוצאות האדירות על כוח המיחשוב הדרוש להפעלת השירות, שלפי חלק מההערכות עשויות להצטבר לסכום של כשלושה מיליון דולר בחודש. כל זאת, בזמן שלחברה כמעט ואין הכנסות.

ב-1 פברואר 2023 הודיעה OpenAI על השקת תוכנית פיילוט לשירות בתשלום בשם ChatGPT Plus, בעלות חודשית של 20 דולר. השירות מקנה למנויים גישה ל-ChatGPT גם כאשר השרתים עמוסים, זמני תגובה מהירים יותר וגישה מוקדמת לפיצ’רים ושיפורים בשירות. ChatGPT Plus זמין כרגע למשתמשים בארה”ב שהצטרפו לרשימת המתנה דרך האתר של OpenAI. “אנחנו מתכוונים להרחיב את הגישה למדינות ואזורים נוספים בקרוב”, הודיעה החברה.

איך מתחברים ל-ChatGPT?

יש לגשת לאתר של ChatGPT בכתובת הזאת. ניתן להירשם לשירות עם כתובת המייל או להתחבר אליו באמצעות חשבון גוגל או מיקרוסופט.

האם ChatGPT תומך בעברית?

מכיוון שמודל השפה GPT-3.5 התאמן על דאטה סט ענק שכולל דפי אינטרנט בשפות שונות, ניתן לשוחח עם ChatGPT גם בעברית. עם זאת, מהניסיון שלנו, היכולות שלו בשפת הקודש לא מאוד מרשימות ומומלץ לדבוק באנגלית. 

מה אפשר לעשות עם ChatGPT?

לא מעט דברים: אפשר לבקש מ-ChatGPT להסביר לכם מושגים ורעיונות שונים (למשל: “מה זה מחשוב קוונטי?” או “מהי פסיקת רו נגד וייד?”), לכתוב לכם מתכונים וטיפים, לפתור בעיות מתמטיות, להציע לכם רעיונות לפעילויות בימי הולדת, לנסח מכתבים ועבודות אקדמיות, לכתוב שירים, סיפורים ותסריטים, ולתקצר מסמכים ארוכים. הוא אפילו יכול לכתוב עבורכם שורות קוד. 

נשמע טוב, אבל האם אפשר לסמוך על כל מה ש-ChatGPT כותב?

ובכן, התשובה היא לא. מדובר באחד החסרונות המשמעותיים של ChatGPT. הוא יכול לכתוב לכם בביטחון גמור עובדות לא נכונות ואפילו להציג רשימת מקורות מפוברקת לחלוטין למידע שהוא המציא. גם ב-OpenAI מדגישים כי ChatGPT עלול להציג מידע “לא מדויק, לא נכון ומטעה”. 

התופעה הזאת אינה ייחודית ל-ChatGPT ובעולם הבינה המלאכותית קוראים לה “הזיה” (hallucination), מכיוון שהיא מזכירה את התופעה שבה בני אדם הוזים דברים שמעולם לא קרו. 

ב-OpenAI מסבירים שמדובר בבעיה שקשה לתקן מסיבות שונות: באימון בטכניקת למידת חיזוק אין מקור שעליו ניתן להסתמך כ”נכון”; אם המודל יאומן להיות יותר זהיר, הוא עלול לסרב להשיב על שאלות שעליהן הוא יכול לענות בצורה נכונה; שימוש בטכניקה של אימון מפוקח לפתרום הבעיה יטעה את המודל, מכיוון שהתשובה האידאלית תלויה במה שהמודל יודע ולא במה שהמאמן האנושי יודע.

האם יש ל-ChatGPT חסרונות נוספים שחשוב לדעת עליהם?

כן. ChatGPT אינו מחובר לאינטרנט ולכן הוא לא מסוגל להציג מידע עדכני. מכיוון ש-OpenAI סיימה לאמן אותו בתחילת 2022, אין לו מושג שאילון מאסק רכש את טוויטר, שבנימין נתניהו נבחר שוב לראשות ממשלת ישראל או שהעיתונאית ברברה וולטרס הלכה לעולמה. 

מה לגבי שימוש לרעה ב-ChatGPT?

נגעתם בנקודה כואבת. מאז ש-ChatGPT הושק בסוף נובמבר 2022 פורסמו דיווחים על האקרים שהשתמשו בו על מנת שיכתוב עבורם נוזקות (תוכנות זדוניות). במקרים אחרים, תלמידים וסטודנטים השתמשו ב-ChatGPT על מנת שיחליף אותם בכתיבת עבודות או שיסייע להם בשיעורי בית ובמבחנים. זאת הסיבה שבתי ספר בניו יורק, סיאטל וערים נוספות אוסרים על השימוש ב-ChatGPT. 

עוד כתבות שיעניינו אתכם:

  • “הבינה המלאכותית מהמדע הבדיוני תהפוך למציאות”
  • המתכון הסודי של הבינה המלאכותית
  • תביעה ייצוגית של אומנים בארה”ב נגד מחוללי התמונות
  • וידאו ורובוטים: העתיד של הבינה המלאכותית

ניתן להשתמש ב-ChatGPT גם כדי ליצור טקסטים פוגעניים ופייק ניוז, אם כי OpenAI פיתחה אמצעי בטיחות מרשימים למדי ובמקרים רבים הצ’אטבוט פשוט ישיב לכם כי “זה יהיה בלתי ראוי מצדו” למלא את המשימה שהטלתם עליו. 

האם השיחות שלי עם ChatGPT הן פרטיות?

לא. ב-OpenAI מבהירים כי במסגרת המחויבות של החברה לבינה מלאכותית בטוחה ואחראית, היא בוחנת את השיחות על מנת לשפר את המערכות שלה ולוודא שהתוכן תואם למדיניות ולדרישות הבטיחות שלה. 

ההמלצה שלנו היא לא לחשוף מידע אישי ופרטי שלכם או של אנשים אחרים בזמן השימוש ב-ChatGPT. גם לא היינו מנסים לאתגר אותו עם בקשות קיצוניות מדי – מי יודע לאן הבקשות שלכם יכולות להגיע.

האם ChatGPT מהווה פריצת דרך טכנולוגית?

התשובה מורכבת. OpenAI נחשבת לחברה פורצת דרך בתחום הבינה המלאכותית ו-ChatGPT הוא כנראה הצ’אטבוט המתקדם ביותר שזמין היום לשימוש ברשת. עם זאת, מומחים בתחום הבינה המלאכותית אומרים כי הוא מבוסס על טכנולוגיות מוכרות שפותחו במשך שנים על ידי ארגונים שונים. 

false

OpenAI היא לא היחידה שפיתחה צ’אטבוטים מתקדמים – גוגל יצרה מודל דומה בשם LaMDA שעלה לכותרות בשנה שעברה לאחר שאחד המהנדסים בחברה טען בתוקף שיש לו תודעה. גם DeepMind, חברת בינה מלאכותית שנרכשה על ידי גוגל ונחשבת אף היא לאחת המתקדמות בתחום, פיתחה צ’אטבוט מתקדם בשם Sparrow. בניגוד ל-OpenAI, שתיהן טרם שחררו את הפיתוחים שלהן לציבור, ולכן לא ניתן לדעת אם הם עולים ברמתם על ChatGPT או לא. 

האם ChatGPT יכול להחליף את מנוע החיפוש של גוגל?

מדובר בתרחיש שמסעיר לאחרונה את עמק הסיליקון, במיוחד בעקבות הדיווח באתר The Information על כך שמיקרוסופט מתכוונת לשלב את ChatGPT במנוע החיפוש הלא ממש מצליח שלה, בינג. 

היתרון של ChatGPT על מנוע חיפוש רגיל ברור: הוא מאפשר למשתמשים להקליד שאלה ולקבל תוך כמה שניות תשובה קצרה, ברורה ומנוסחת היטב במקום לדלג בין קישורים בעמוד תוצאות החיפוש. אבל יש עם החזון הזה כמה בעיות: ראשית, נכון לעכשיו ChatGPT בכלל לא מחובר לאינטרנט. שנית, יש לו כאמור נטייה לספק תשובות שגויות או לא מדויקות. שלישית, למנועי חיפוש מסורתיים יש מודל כלכלי שעובד היטב (הכנסות מפרסומות שמופיעות לצד תוצאות החיפוש). עדיין לא ברור מה יכול להיות המודל הכלכלי של מנועי חיפוש מבוססי צ’אטבוט. 

כך או כך, גוגל כבר נערכת לתרחיש הזה, ולאחרונה דווח בניו יורק טיימס כי בהמשך השנה היא מתכוונת לחשוף גרסה חדשה של מנוע החיפוש שלה שתכלול פיצ’רים שמבוססים על צ’אטבוטים.

אם כבר מדברים על מיקרוסופט, מה בדיוק הקשר שלה ל-OpenAI?

מדובר בשתי חברות נפרדות, אך מיקרוסופט השקיעה ב-OpenAI מיליארד דולר בשנת 2019 ולאחרונה היא דיווחה על השקעה נוספת של “מיליארדים רבים” בחברה (לפי דיווח בבלומברג, מדובר ב-10 מיליארד דולר). 

במסגרת שיתוף הפעולה ביניהן, מיקרוסופט מספקת ל-OpenAI את תשתיות המחשוב הדרושות לאימון ולהרצת המודלים שלה. בתמורה היא מקבלת רישיון להטמיע את הפיתוחים של OpenAI במוצרים השונים שלה, בהם שירות הענן אז’ור. 

שיתוף הפעולה בין שתי החברות צפוי להעמיק בקרוב: לפי דיווחים, מיקרוסופט מתכוונת להטמיע את ChatGPT במנוע החיפוש בינג וכן בחבילת היישומים Microsoft 365 שכוללת את וורד, פאוורפוינט, אאוטלוק ותוכנות נוספות.

יש לכם שאלות נוספות על ChatGPT? כתבו לנו בטוקבקים

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes