הקרנפים של חורף 23: אתם כבר שוחטים אותנו במחירים אז לפחות תעזרו בדמוקרטיה
הקרנפים של חורף 23: אתם כבר שוחטים אותנו במחירים אז לפחות תעזרו בדמוקרטיה
מנהלי הבנקים והחברות הגדולות במשק – הציבור מצפה לשמוע את דעתכם על לאור ההפיכה המשפטית גם אם זה עלול לכאוב בכיס בטווח הקצר ■ וגם: האם בישראל מוכנים לרעידת אדמה ולמה לא רוצים למנות מנכ”לית למשרדי הממשלה ■ כל מה שצריך לדעת על היום שהיה בכלכלה
February 06th, 18PM February 06th, 18PM רותם שטרקמן הביקורת הכי משמעותית על כוכב הכדורסל הגדול בכל הזמנים והאהוב מאוד, מייקל ג’ורדן, היא על שתיקתו בנושאים פוליטיים. הרבה פעמים ציפו ממנו לבטא עמדה בעניינים שנוגעים לשחורים ולאפליה. את האמירה המפורסמת שלו, “גם רפובליקנים קונים אייר ג’ורדן”, הוא אמר בתחילת שנות ה-90, כשהחליט שלא לתמוך בפומבי בנציג דמוקרטי אפרו-אמריקאי מצפון קרוליינה שרץ לקונגרס.
גם אם זה נאמר בחצי חיוך, וג’ורדן סך הכל תרם ועשה למען הקהילה שלו, השיקול היה ברור: אני שותק כי יש פה עניין של כסף. גם אצלנו הפרנסה של אנשים רבים, הן במשרדי הממשלה והן במגזר העסקי, עלולה להפגע ממה שהם יגידו על המהפכה המשטרית של נתניהו ולוין. כמובן הרבה יותר קל להיות בצד שתומך בממשלה או לשתוק. יחבקו אותך. נתניהו מחפש בנרות כל מי שיגיד מילה טובה – ואז גם יזכה לטונות תקשורת חיובית. בכלל, הרבה יותר קל להיות קרנף ולשבת במקום החם והנעים שלך. כמו למשל אם אתה בכיר במשרד האוצר ואתה זורם במהירות עם האג’נדות של סמוטריץ’.
אבל בתחושה שלי זה לא נתון לשיקול דעת. מי ששותק היום, ייתכן שלא ראוי לדבר אף פעם. כל מי שירצה לדבר בעוד שנה, שנתיים או חמש, יהיה צריך לשאול את עצמו – איפה היית כשנתניהו החריב את הדמוקרטיה הישראלית, למה לא שמעו את קולך. מילא, ג’ורדן לא תומך באיזה מועמד לקונגרס, אבל כאן אנחנו מדברים על שינוי פני המדינה לתמיד.
אתמול, אחרי שבועות ארוכים של שקט, יצא מכתב של כמה עשרות מנהלים במגזר העסקי. המכתב שלהם מנוסח מאוד בזהירות, מחשש לדרוך על רגל של מישהו. המכתב קורא גם לנשיאת בית המשפט העליון וגם לראש האופוזיציה להידברות, כאילו שהם קובעים משהו. ועדיין יש בו אמירה חשובה – חייבים לעצור רגע, שכן על הכף מונח נזק גדול מאוד לישראל. אבל על המכתב חתומים מנהלים מעטים מדי, וגם נראה שלא מהחברות הממש גדולות – שטראוס, אסם, שופרסל, תנובה ועוד רבות אחרות.
איפה למשל המנהלים של החברות בשוק ההון? של בתי ההשקעות? למה לא שומעים ממנהלי חברות הביטוח הגדולות? ומה עם מנהלי הבנקים? הספיקה להם הדלפה קטנה מהפגישה עם נתניהו? למה שלא יגידו באופן פומבי כמה התוכנית שלו הרסנית לישראל? והאנליסטים של הבנקים? כל הבנקים הזרים מתייחסים למהפכה בשליליות, אבל הכלכלנים של הבנקים הישראלים? מהאו”ם. הם כותבים על מחירי הנפט והאינפלציה. אף אנליסט של בנק או בית השקעות לא עמד על המשמעות הפוליטית והכלכלית של האירועים במדינה, ולא הוסיף עליהם, כנדרש, המלצות השקעה כלשהן, כותב איתן אבריאל.
האם הם קיבלו הנחיה לשתוק? אנחנו לא יודעים. אבל אפשר להניח שגם המנהלים שלהם מכירים את המאזן הכלכלי שעליו דיבר ג’ורדן. בניגוד אליו, אגב, לברון ג’יימס הצעיר ממנו ביותר מ-20 שנה לא ברח ממעורבות פוליטית וחברתית ותמיד הביע את עמדתו. ההמלצה שלנו היא: תהיו לברונים ולא ג’ורדנים, גם אם זה עלול לכאוב קצת בכיס שלכם בטווח הקצר. אתם שוחטים אותנו במחירים, לפחות תהיו עם הציבור במאבק על הדמוקרטיה.
והנה אחד שלא שתק, ובצדק, וחטף מתומכי נתניהו – נגיד בנק ישראל אמיר ירון, שבא היום לכנסת וזכה לביקורת מיו”ר ועדת הכספים משה גפני. גפני שאל אותו אם זה ראוי שהוא יביע את עמדתו בנושא, וגם קיבל תשובה.
מה עוד קורה
1. ינון מגל יפצה את ליאור חורב ב–150 אלף שקל ויבהיר ששיקר לגביו. השופט קבע שמגל פרסם ביודעין ידיעה שקרית על כך שחורב מנסה לחבור פוליטית לגדי איזנקוט.
2. רעידת אדמה מזעזעת הלילה בטורקיה וסוריה שמסתיימת באלפי הרוגים. בישראל ישנים גם ביום. בינתיים יש תוכניות לאיסוף גופות במקרה ש- אבל לא לחיזוק מבנים.
3. בנק ישראל מזהיר ממשבר: הדמיון בהשקעות הגופים המוסדיים נובע גם מהתנהגות עדרית.
4. 23 מנכ”לים ואף מנכ”לית: בממשלה הזאת מוכנים למנות כל אחד, אבל כל אחד – רק שזו לא תהיה אישה.
5. הדולר זינק היום ב-2%, בין היתר בגלל הבנקים הזרים שמוציאים הערכות שליליות על המהפכה.
6. דונלד טראמפ איבד את המממנים הכבדים שלו: אימפריית קוך החליטה לא לתמוך בו יותר.