המשפטנים חוששים: משרד האוצר בוחר בצד של סמוטריץ’ – ומפנה להם עורף
המשפטנים חוששים: משרד האוצר בוחר בצד של סמוטריץ’ – ומפנה להם עורף
באחרונה ערכו אנשי האוצר פגישה עם השר המפוטר אריה דרעי, וכעת הם גמישים פחות מהרגיל בדיוני חוק ההסדרים – מה שמחדד את השאלה אם האוצר משתף פעולה עם השר האהוד בצלאל סמוטריץ’ ■ כשהותקפו בידי השר ישראל כ”ץ, הם ידעו לפנות לעזרת המשפטנים
February 06th, 06AM February 06th, 06AM מירב ארלוזורוב “השעה 23:30, אני יושב כעת בדיוני תקציב עם אגף תקציבים ואגף שכר, והרבה עבודה לפנינו. קצת מוקדם יותר היום ישבתי עם אנשי הלשכה המשפטית של המשרד. הדרג המקצועי במשרד האוצר הם סיירת חזקה במיוחד של עובדי ציבור. חשוב לי לומר להם בשמי ובשם אזרחי ישראל – תודה!”
הציוץ של שר האוצר, בצלאל סמוטריץ’, שבו הוא הודה לדרג המקצועי במשרדו על עבודתם המסורה, הכה גלים. באוצר כמובן התמוגגו, ונפלו שבי לרגליו. שם מתקשים להיזכר בשר אוצר שפירגן כך לדרג המקצועי, במיוחד שעד לפני שנה וחצי – תחת שר האוצר הכושל ישראל כ”ץ – היה הדרג המקצועי באוצר נתון להתקפה מתמדת, עד כדי כך שהממונה על התקציבים אז, שאול מרידור, התפטר מתפקידו.
הרומן בין פקידי האוצר ובין השר הממונה פורח, ובמיוחד הוא זוכה לאהדה גורפת בקרב עובדי אגף התקציבים. זאת מאחר שעד עתה, סמוטריץ’ כמעט ולא עצר אף תוכנית, והוא מאשר את החלומות הכמוסים שלהם. התוצאה היא הצעת חוק הסדרים ענקית, שנייה בגודלה רק לחוק חסר התקדים שהעביר שר האוצר ליברמן במסגרת ממשלת בנט־לפיד, הכוללת עשרות רפורמות, חלקן מרחיקות לכת ממש. בהן אפשר למנות שינוי מהפכני בטיפול הסיעודי בישראל, חובת דיווח של משכירי דירות, חוק תשתיות לאומיות ענקי, שינוי עמלות סוכני הביטוח, התערבות בעמלות בבנקים, פירוק יבואני המזון הבלעדיים, הטלת מס נסועה ברכב חשמלי, קרן ארנונה עסקית ועוד.
עד עתה, סמוטריץ’ הוא אחד משרי האוצר הנוחים ביותר שהדרג המקצועי עבד עמו, והוא מאשר כמעט כל דבר. הרוב המוחלט של ההצעות כמובן הוכן במהלך כהונתה של הממשלה הקודמת, ורק נשלף מהמגירה כדי שהשר יאשר. בכך גילה סמוטריץ’ תבונה גדולה ממרבית השרים, כששמר על רציפות תפקודית ולא מיהר לפסול את המדיניות של ממשלת בנט־לפיד. מצד שני, אין גם אמירה עצמאית של סמוטריץ’ בחוק ההסדרים, ולכן אם יש לו חזון כלכלי משלו למדינת ישראל, הוא עדיין לא נחשף.
בעוד פקידי האוצר מאוהבים, בשאר משרדי הממשלה עוקבים אחרי הרומן הזה בדאגה. עיקרה מושמעת מכיוון אנשי הדרג המקצועי המשפטי, הן במשרד המשפטים והן בקרב היועצים המשפטיים בשאר המשרדים. אלו שואלים את עצמם אם פקידי האוצר לא מתקרנפים ומשתפים פעולה עם השר הדומיננטי, גם בהתקפה הנמשכת עליהם.
פגישות עם דרעי וחקיקת חוק דרקוני
שני אירועים העלו את החשש הזה. האחד, הפגישות הבעייתיות של פקידים בכירים במשרד הפנים, הבריאות והאוצר עם השר המפוטר אריה דרעי, כאילו הוא עדיין השר המכהן במשרדי הפנים והבריאות. דוברות משרד האוצר לא הכחישה את קיום הפגישה עם אנשיו, ותירצה אותה בכך ש”לקראת אישור תקציב המדינה, משרד האוצר מקיים, כמקובל, שיח עם ראשי הקואליציה בנושאים הנוגעים לתקציב”.
פקידי האוצר תמיד הילכו על הקו הדק שבין מדיניות־פוליטיקה־כספים קואליציוניים, ותמיד היה להם מגע בלתי אמצעי עם חברי כנסת ושרים. גם בימים כתיקונם, הערבוב בין דרג מקצועי ובין הפוליטיקאים עורר אי־נוחות, וזה נכן שבעתיים בעת הזאת.
קשה מאוד לקבל את ההצגה של הפגישה עם דרעי כעוד פגישת כספים קואליציוניים עם פוליטיקאי בכיר, כאשר מה שנדון בה היה נושא מקצועי פרטני מאוד בתקציב משרד הבריאות, וכאשר דרעי הוא שר מפוטר בהוראה של עשרה שופטי בג”ץ.
האם יכול להיות שהדרג המקצועי התעלם מפסיקת בג”ץ, ונתן הכשר לכך שדרעי ממשיך להיות שר הבריאות בפועל? את השאלה הזאת צריך להפנות גם לפקידים במשרד הבריאות והפנים, שהגיעו לפגישות עם השר המפוטר־מכהן בפועל, אבל הציפייה מפקידי האוצר היא כפל כפליים, בהיותם שומרי סף. לכל הפחות, ניתן היה לצפות שיקבלו אישור משפטי מוקדם לפגישה, דבר שכמובן לא נעשה.
האירוע השני הוא כמובן הדיונים על המסגרת ועל פרטי חוק ההסדרים, שבאופן מסורתי מלוּוים במתח ובכיפופי ידיים בין משרד האוצר למשרד המשפטים. ככלל, האוצר רוצה חוק הסדרים גדול ככל האפשר, שאפתני ומרחיק לכת; ומשרד המשפטים רוצה חוק רזה ומתון, מה שיאפשר להצדיק את ההליך המזורז והכמעט־דרקוני של אישורו בכנסת.
בעוד פקידי האוצר מאוהבים, אנשי הדרג המקצועי המשפטי שואלים את עצמם אם באוצר לא מתקרנפים גם במהלך התקופה שבה נמשכת ההתקפה עליהם
חוק ההסדרים הוא אמנם דרקוני במהותו, בהיותו סל של הרבה מאוד חוקים שעוברים חקיקה מזורזת בכנסת. במידה רבה, ההליך הדיוני בכנסת נדרס בידיו. הדרקוניות שלו מופנית גם פנימה – כלפי הממשלה. חוק ההסדרים הוא החוק היחיד ששר האוצר יכול להעביר בתחומים של משרדים אחרים (למשל רפורמה בתקשורת, רפורמה בנמלים ורפורמה בבריאות), כמעט מבלי לשאול לדעתו של הדרג המקצועי באותם משרדים.
זה מוביל ללא מעט עימותים פנים־ממשלתיים, וגם ללא מעט טעויות בניסוח החוק – שנעשה על דעתם של פקידי האוצר, מאחורי גבם של שאר משרדי הממשלה.
משרד המשפטים נמצא בתווך של המתח הזה. הוא מנסה לשמור על כבודה של הכנסת (לא להגזים עם גודלו של החוק ועם מספר הרפורמות שכלולות בו), וגם לשמור על כבודם של שאר משרדי הממשלה — לרבות על עבודת המטה הממשלתית הראויה. בשנים האחרונות מקדם משרד המשפטים את הפשרה שגם אם חוק ההסדרים יהיה גדול בהיקפו, לפחות החוקים שכלולים בו יהיו בשלים, לאחר שעברו עבודת מטה מסודרת בתוך הממשלה, ולא שתהיה זו שליפה יצירתית של הרגע האחרון מצד פקידי האוצר.
האם באוצר רוכבים על המתח הנוכחי?
גם השנה, סביב הצעת חוק ההסדרים, צף ועולה המתח הזה – רק שהפעם המשפטנים חלשים מתמיד. תחת האיום שבקרוב כולם יפוטרו ויוחלפו ביועצים משפטיים מטעם השרים, זכות הווטו שהייתה נתונה למשפטנים בעבר נלקחה מידם.
כך, בשנה שעברה היה יכול משרד המשפטים לשים ברקס לאוצר ולהבהיר שסעיף מסוים לא ייכלל בחוק ההסדרים, משום שאינו בשל ולא נאספו תגובות עליו מצד יתר משרדי הממשלה. לפחות חלק מהדיווחים מהמגעים בנוגע לחוק מתארים חוסר נכונות חריג של האוצר להסכים לפשרות, אולי אפילו דורסנות מסוימת מצדו.
המשפטנים בממשלה זוכרים איך לפני שנה וחצי, כשאגף התקציבים וראש האגף דאז מרידור היו תחת התקפה בוטה מצד השר ישראל כ”ץ, פנו פקידי האוצר בייאושם אל שומרי הסף במשרד המשפטים, בבקשה שיגנו עליהם. כיום, כאשר ההתקפה מכוונת נגד הדרג המשפטי המקצועי בכל משרדי הממשלה, כולל במשרד המשפטים, מרחף סימן השאלה אם פקידי האוצר עומדים להפנות להם עורף.
יש כנראה הבדלים גדולים גם בתוך משרד האוצר. חלק מהפקידים רוכבים על חולשת המשפטנים, וחלקם להפך – מבינים את הרגישות ואת הצורך לשמור על אחדות השורה של הדרג המקצועי בממשלה. “הדיונים על הניסוח המשפטי של חוק ההסדרים חשובים מאוד”, אומרים כמה מהפקידים באוצר, “הם מעירים הערות שמטייבות את הרפורמות בחוק. הדיונים איתם הם תהליך בונה וחיובי – משרד המשפטים הוא לא נטל, הוא השותף שלי”.
רוח המפקדת של היועצת המשפטית לממשלה, גלי ביהרב־מיארה, מביאה לכך שהדרג המקצועי במשרד המשפטים אינו מתכופף, ואינו משנה את מידת הריסון שהוא מפעיל על חוק ההסדרים. רק שלא ברור מהי רוח המפקד במשרד האוצר כיום: זו של השר האהוב סמוטריץ’, שמוביל את המתקפה על מערכת המשפט – או זו של שומרי סף בעלי עמוד שדרה.