אבידן ביקש מהבנקים להיזהר בהתבטאויות על מצב השווקים

אבידן ביקש מהבנקים להיזהר בהתבטאויות על מצב השווקים

המפקח על הבנקים יאיר אבידן הגיב לירידה החדה במניות הבנקים ביום ראשון שעבר, בעקבות אזהרות מנהלי הבנקים מזעזועים בשווקים ■ בבנק ישראל רואים את ההתפתחויות הללו כ”אדוות” ולא כסערה ממשית

February 05th, 05AM February 05th, 05AM סמי פרץ הירידה החדה במניות הבנקים ביום ראשון שעבר – בעקבות דבריו של מנכ”ל בנק הפועלים, דב קוטלר, על משיכת פיקדונות מהבנקים – הלחיצה את בנק ישראל וגרמה למפקח על הבנקים, יאיר אבידן, לבקש ממנהלי הבנקים להיות זהירים ורגישים בדבריהם. קוטלר דיבר במפגש אנשי עסקים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום שישי שקדם לכך, ואמר כי ניכרת עלייה מסוימת במשיכת פיקדונות על ידי לקוחות פרטיים שאינם מההיי־טק.

אף שקוטלר הדגיש שזו לא תופעה רחבה, זה הספיק כדי שמניות הבנקים יירדו בחדות. בשלב הזה נכנס המפקח על הבנקים לתמונה, ביקש לקבל מהבנקים עדכונים יומיים על משיכת פיקדונות או פעילות חריגה אחרת, וגם דרש מהם להיות זהירים בהתבטאויות כדי לא לייצר נבואה שמגשימה את עצמה. בשלב זה רואים בבנק המרכזי את ההתפתחויות במערכת הבנקאות כ”אדוות” ולא כסערה ממשית.

דירוג האשראי של ישראל עשוי להיפגע

מדיווחי הבנקים עולה כי בשבוע האחרון הייתה יותר התעניינות מצד לקוחות במשיכת פיקדונות בעקבות ההתפתחויות הנוגעות להפיכה המשטרית: מכתב של 270 כלכלנים בכירים (שאליהם הצטרפו עוד עשרות רבות), מאמר של נגידי בנק ישראל לשעבר פרופ’ יעקב פרנקל ופרופ’ קרנית פלוג שבו הזהירו כי ההפיכה המשטרית תפגע בכלכלה, משיכות כספים של חברות היי־טק כמו פאפאיה וקרנות דיסרפטיב ואזהרות חברת הדירוג S&P כי דירוג האשראי של ישראל עלול להיפגע בעקבות ההפיכה המשטרית.

החשש של בנק ישראל ממוקד בפעילות המשקיעים הזרים, משום שתנועות הון גדולות של זרים עלולות להביא להוצאת כספים מהירה שתזעזע את השווקים

החשש הגדול של בנק ישראל ממוקד בפעילות של המשקיעים הזרים יותר מאשר בתגובות של השוק המקומי, משום שתנועות הון גדולות של זרים עלולות להדביק אחרים ולהביא להוצאת כספים מהירה שתזעזע את השווקים הפיננסיים. זה גם החשש של נתניהו, ועל פי דיווח של העיתונאית מזל מועלם, הוא ניהל בימים האחרונים שיחות עם בנקי השקעות בינלאומיים כדי להעביר את המסר שההפיכה המשטרית לא תפגע בכלכלה או בעסקים.

בין השאר פנה נתניהו לבנק ג’יי. פי מורגן לאחר שהגיע לידיעתו שהבנק מתכוון לפרסם דו”ח שיזהיר מפני ההשלכות הכלכליות של ההפיכה המשטרית. ביום חמישי בלילה פורסם הדו”ח, שבו נכתב כי ההפיכה המשטרית מגבירה את הסיכונים למשקיעים בישראל ועלולה להביא להורדת דירוג האשראי של ישראל.

בג’יי. פי מורגן כתבו כי הרפורמה מעלה חששות בנוגע לחוזקם של המוסדות בישראל ולאקלים ההשקעות במדינה. “לכל הידרדרות ממשית במצבם של המוסדות עלולה להיות השפעה על זרימת ההשקעות, אך קשה עדיין לאמוד את ההיקף והעיתוי”, נכתב בדו”ח. הבנק ציין כי דירוג האשראי של ישראל נמצא בסיכון, אך הוא מעריך כי ההשפעה של הסיכון הזה על השוק תהיה מוגבלת. גם בנק ברקליס הבריטי פירסם אזהרה שהרפורמה המשפטית מסכנת את דירוג האשראי אך נקט בגישה מתונה יותר.

נתניהו ממעיט בחשיבות הדו”ח

נתניהו ערך בסוף השבוע ביקור בצרפת וניסה להמעיט מחשיבות הדו”ח של ג’יי. פי מורגן. הוא אירגן מפגש עם משקיעים יהודים מקומיים, ובסיומו פירסם הודעה לעיתונות שבה נכתב כי “משקיעים זרים שמשקיעים בישראל (אמרו) באירוע עם ראש הממשלה בפריז: ‘מה שאומרים על בריחת משקיעים הוא שטויות. אנחנו רוצים להגדיל את ההשקעות בישראל”.

“לכל הידרדרות ממשית במצבם של המוסדות עלולה להיות השפעה על זרימת ההשקעות, אך קשה עדיין לאמוד את ההיקף והעיתוי”

תשומת הלב שמקדיש נתניהו לסוגיות ההשקעות בישראל נובעת מהחשיבות שהוא מעניק להשפעת השווקים על קצב התקדמות ההפיכה המשטרית. הוא לא רואה באופוזיציה בכנסת את הבעיה העיקרית, אלא את ההתנגדות הציבורית שמתבטאת במוכנות של חברות עסקיות למשוך כספים מישראל ואף להעביר פעילות לחו”ל.

גם במשרד האוצר בכירים מביעים דאגה מהאפשרות של משיכת כספים ונטישת משקיעים והדברים נאמרו לשר בצלאל סמוטריץ’. בסוף השבוע נפגש סמוטריץ’ עם תום ליבנה, מייסד חברת ההיי־טק ורביט, שאמר בחדשות 12 כי בכוונתו לעזוב את הארץ וקרא ליזמים נוספים לעשות זאת במחאה על קידום ההפיכה המשטרית.

שבוע המסחר שייפתח היום ילמד אותנו אם השווקים נלחצים מהאזהרות ההולכות ונערמות מפני סכנות ההפיכה המשטרית בישראל, או שהם מקבלים את דברי ההרגעה של נתניהו וסמוטריץ’.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Would you like to receive notifications on latest updates? No Yes